Целта на президента тябва да бъде полагане на усилия за съставяне на правителство. Това заяви пред БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.
„Президентът не бива да подхожда емоционално от гледна точка на това с кой лидер/ка на парламентарните групи е в по-изострени отношения. Целта трябва да бъде друга – усилия за съставяне на правителство“, заяви Киселова.

снимка: БГНЕС

Киселова е на мнение, че тонът на Корнелия Нинова към президента не е остър:
„Събота и неделя тя се опита да смекчи, доколкото е възможно, с надеждата, че президентът ще погледне към тях“.
Доц. Киселова не изключи възможността Румен Радев да връчи третия мандат на БСП, което ще е жест по-скоро към избирателите:
„Ако изборите много сериозно стоят пред нас като алтернатива и почти единствена, според мен това ще бъде жест по скоро към избирателите, а не към ръководството на БСП“.
Според нея другата възможна партия, на която президентът ще връчи мандатът е „Български възход“.
„Ако президентът се спре на тях, това би дало допълнителен импулс за тяхното бъдещо явяване на избори“, изказа мнението си тя в предаването „Преди всички“.
Доц. Киселова изключва възможността президента да връчи третия мандат за съставяне на правителство на „Възраждане“ , защото партията не желае да има правителство, а по скоро клони към избори.
Причината Радев да не връчи мандата на „Демократична България“ или ДПС според нея е, че с тях има вероятност да се върне ГЕРБ във властта.
„Защо евентуално не би връчил на „Демократична България“ или ДПС – според мен причината е, че с тях ГЕРБ може да се върне във властта. Това е от 2 години и повече по отношение на поведението на президента Радев – с това ще бъде обусловено решението му. Може да изглежда, че той е посмекчил позициите, но според мен там сблъсъкът е много по-сериозен отколкото разменените реплики с Нинова“, коментира тя.
Какво направи НС през последните 3 месеца, попита доц. Киселова и обясни:
„Продължи тенденцията горещите картофи, които по принцип правителството трябва да обели, да бъдат прехвърлени на НС и въпроси, които не са от компетентността на НС да бъдат прехвърлени на т.нар. плаващи мнозинства – нещо, което започна като тенденция още в предишния парламент. Това е грешен подход. Завърна се старата практика между първо и второ четене да се внасят предложения за промени, които нямат общо с приетия на първо четене законопроект – съществено се отдалечава от идеята на вносителя. Отхвърляне на проекти, които уж бяха важни за всички парламентарни групи“.
Според нея два са случаите, в които този балотаж може да бъде оправен – ако около ГЕРБ се формира ново мнозинство при следващи избори или около анти-ГЕРБ коалицията.
Според нея за ГЕРБ и ДПС би било удобно местните и парламентарните избори да бъдат комбинирани. Това ще създаде обаче проблеми на ПП и ДБ.
Доц. Наталия Киселова обясни и конституционната процедура, след като от „Продължаваме промяната“ днес върнаха на президента неизпълнен втория мандат за съставяне на правителство.
Конституцията е дала срок до 7 дни, в които президентът да определи с указ коя ще е парламентарната група, която да получи право да номинира кандидат за министър-председател, посочи тя и добави, че срокът ще тече от утре. Избраната от президента формация също ще има 7 дни за консултации и усилия за съставяне на правителство.
„Ако внимателно се чете Конституцията, ще се види, че при връчването на третия проучвателен мандат на някоя от следващите парламентарни групи, президентът вече не е длъжен да води консултации. Консултациите се прехвърлят като отговорност на кандидата за министър-председател, посочен от групата, получила третия мандат. Това не изключва възможността държавният глава, преди да го връчи, да направи, но тогава няма да са консултации, а политически разговори с партиите“, обясни още доц. Киселова.

Share Follow

Leave A Reply