От „Продължаваме промяната“ върнаха на президента Румен Радев неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на кабинет.

Причината за връщането на мандата е, че на 6 януари 2023 г. парламентът не прие декларацията по общите приоритети, предложена от втората по численост партия в парламента. От ПП предварително бяха заявили, че ако декларацията не бъде приета ще върнат мандата.

Декларацията, предложена от ПП, бе отхвърлена с 84 гласа „против“, 63 „за“ и 30 гласа „въздържал се“.

Държавният глава обяви в началото на срещата, че иска да обсъди с представителите на ПП думите на лидера на „Демократична България“ Христо Иванов, който обяви, че шансът за кабинет с третия мандат минава през разбирателство между двате партии с най-много депутати в Народното събрание, тези на ГЕРБ-СДС и на „Продължаваме Промяната“.

„Партньорите ви от ДБ заявиха, че единственият начин да се постигне правителство е да се направи компромис между вас и ГЕРБ, така че ще ви помоля да обсъдим този изключително важен въпрос“, посочи президентът Радев и помоли медиите да напусната залата на „Дондуков“ 2.
Следва държавният глава Румен Радев да реши кога да връчи третия мандат и на коя политическа сила. Това ще бъде и последният опит за съставяне на кабинет в рамките на 48-ото НС.
От БСП заявиха, че са готови да получат третия мандат. Те обявиха, че няма да подкрепят такъв ако бъде връчен на „Възраждане“ или ДПС. ДПС са диалогични. Те са готови да получат папката с третия мандат за да предложат програмно правителство. 
ГЕРБ изразиха готовност да подкрепят мандат на „Демократична България“ ако се подпише документ с приоритети.
Най-малката парламентарна група „Български възход“ ще се консултира с всички, ако получи спасителния мандат като ще започне разговори от най-малобройната група към най-големите.
„Продължаваме промяната“ още нямат решение на партийния орган за позиция кой и при какви условия биха подкрепили, а от „Възраждане“ обявиха, че биха гласували само за себе си.

Share Follow

Leave A Reply