С искане за незабавно приемане на новата формула за освидетелстване от ТЕЛК, хора с увреждания излизат на протест пред Министерския съвет, съобщи БНР. Здравното министерство предложи формулата в средата на ноември, но правителството не е гласувало все още нормативните промени.

Предложението ще търпи изменения, обяви преди няколко дни министър Асен Меджидиев.

Най-високият процент на най-тежкото увреждане плюс 20% от сбора на процентите на останалите увреждания – така изглежда предложената преди два месеца формула за изчисляване на намалена работоспособност.

Организации на хората с увреждани настояват за нейното влизане в сила. Сред тях е Павлина Григорова.

„Искаме някой да вземе под внимание това, че десетки хиляди хора в България са с унищожени инвалидни права заради неадекватна медицинска експертиза. Това, че хиляди хора в момента са без пенсии, чакащи, някакви безумни срокове от 3,4 5 и 11 месеца дори за преосвидетелстване.“

Протестът ще се случи преди насрочената за следобед среща на здравния министър с представители на ТЕЛК комисии и управители на лечебни заведения, в които работят лекарите и администрацията.

Миналата седмица Асен Меджидиев заяви, че е нужно оптимизиране на процеса по освидетелстване и вдигане на възнагражденията на работещите в тази система.


Share Follow

Leave A Reply