Отхвърлиха професора и академика, сега сме в очакване на новия мандатоносител и неговия кандидат-обединител/спасител. И, въпреки че е петък 13-ти, знаците са добри – през изминалата седмица в Народното събрание депутатите гласуваха единодушно за предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост относно затварянето на въглищните централи, както и за въвеждането на нова мярка срещу високите цени на горивата и транспорта. Изглежда правителство ще има, след като така внезапно партиите в лицата на парламентарните си групи започнаха да се разбират.

Внезапното им разбирателство, идващо като по часовник преди връчването на последния мандат, е знак за още нещо. А именно, че в действията на политическите сили няма нищо случайно и непринудено и правителство с третия мандат отдавна е било договорено. Усещането за преднамереност се затвърди още повече след като „Продължаваме промяната“ дори не си направиха труда да съберат цялата си парламентарна група за гласуването в зала на управленската им декларация…


Разбира се, няма нищо лошо в това партиите да имат план за управлението на страната. Въпросът е какво наложи да бъде изхабено толкова време и енергия в разиграването на сцени, вместо да се работи по същество, както става ясно от последните гласувания е съвсем възможно!?

Сега въпросът е кой ще бъде мандатоносителят – спасител. След като стана ясно, че големите парламентарни групи в парламента не желаят да се подкрепят, по-вероятно е третият мандат да попадне в една от най-малките – „Демократична България“ или „Български възход“, под чиято шапка да се упрвлява на базата на приоритети и в съкратен период от време.

И понеже „Демократична България“ имат по-голям парламентарен опит и декларират евро-атлантическа ориентация, за разлика от Стефан Янев, който беше изключен от правителството „Петков“ заради отказа му да нарече войната в Украйна война, е целесъобразно президентът да връчи мандата на ДБ. Формулата на управлението в настоящата политическа ситуация е следната: Необходима е малка парламентарна група, която да бъде подкрепена от големите. На теория ДБ отговаря на критериите. В последната седмица обаче прокуратурата извърши спецакция срещу киберпрестъпността, насочна към компания за криптовалута, за връзки, с която информация в медиите се появява с лица от ПП и ДБ, което на практика има възможност да извади ДБ от уавнението. Така че предстои да видим дали и как на практика политиците ще изпълнят заданието или на пролет отиваме на избори.


Share Follow

Leave A Reply