Български лекарски съюз изразява безусловната си подкрепа към нападнатия и пребит от неизвестно лице колега, работещ в Спешна помощ – Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града, посочват от съсловната организация.

снимка: БГНЕС

Съсловната организация категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия.

„За съжаление, след инцидента от преди дни, който беше широко обсъждан в медийното пространство и при който след тежка катастрофа край Враца загина 3-годишно дете, агресията към спешните медици в града ескалира. И това не е случайно, защото и при този трагичен инцидент, отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип отзовал се на място.

Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина“, посочват от БЛС.

Според лекарския съюз от изнесената в публичното пространство информация за трагичния инцидент край Враца става ясно, че спешният медицински екип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са налице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова, се казва в позицията на съсловната организация.

„Фактите говорят, но в обещственото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол. На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ?

Изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол д-р Димова?” индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно поставя лекарите под прицел за гнева на цялото общество. А резултатът е налице: вчера още един наш колега стана жертва на физическа агресия. И всичко това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

Български лекарски съюз апелира: Спреде да посягате на медиците! Пазете ги, защото скоро няма да има кой да Ви лекува!“, се казва още в позицията.


Share Follow

1 коментар

  1. Ако медика нещо не угоди на пациента и/или близките му, то той или е пиян, или е луд, или е некадърник. Това са основните версии.

Leave A Reply