Заради професионализма на българските граничари, личната ангажираност на президента Ердоган и на Урсула фон дер Лайен, преди две години имаше нулев миграционен натиск. Това заяви пред медии, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Преди две години имахме нулев миграционен натиск. Дължеше се на професионализма на българските граничари, личната ангажираност на президента Ердоган и на Урсула фон дер Лайен“, заяви Борисов.

Той призна, че в последния месец, се е действало правилно.

„В последния месец се действа правилно, признавам. Вежди Рашидов се срещна с Ердоган, президентът Радев също и темата за миграцията бе поставена. Не мога и да не кажа, че Бойко Рашков бе излъчен от Радев и тази вина трябва да се поеме”, смята Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев уточни, че ГЕРБ е внесла 5 законодателни акта, които парламента прие.

„Тази седмица парламентът прие 5 закона и две решения. От тези 7 законодателни акта, 5 са внесени от ГЕРБ. Тези решения са много важни. Ние задължихме МС да измени Плана за възстановяване и устойчивост и да гарантира бъдещето на ТЕЦ-овете в този район“, добави Добрев.

Добрев уточни още, че цената на горивата се е понижила с един лев.

„Преди 3-4 месеца горивата по бензиностанциите бяха 3,50 лв., сега са 2,50 лв. Приехме закон за изземване на свръхпечалбите на „Лукойл“, с което ние ще вземем 70% от разликата, която им дава дерогацията. 70% от тази разлика ще влизат в държавен фонд и ще бъдат връщани на хората. Това са 2 млрд., разделено на 2 млн. шофьора. Всеки шофьор ще получи ваучер от 1000 лв.“, каза още Добрев.

Добрев уточни, че е приет закон с който да бъде назначен основен управител на рафинерията „Лукойл“, в случай че има саботаж от страна на руснаците.

„Така не може никой да ни извива ръцете и да ни изнудва“, обясни той.

Те се пошегуваха, че Асен Василев е избягал, тъй като не е бил в парламента от три дена.

Бойко Борисов отбеляза, че цената на бензинът е паднала с 90 стотинки. „Отивате на бензиностанцията и го проверявате. Обещахме. Не е лев, но са 90 ст.“”, отбеляза Борисов.

„По същество не харесваме нито една партия, затова сме създали ГЕРБ. Припознаваме историята на СДС, затова сме заедно. Ние срещу всяка партия имаме критики“, допълни той.

Борисов подчерта, че от ГЕРБ не биха подкрепили мандат за съставяне на правителство от БСП.

„Христо Иванов вчера по „Панорама“ ми се стори много притеснен за това, че може да му се даде третия мандат. Нека изчакаме да видим. Не бихме подкрепили БСП.“

Борисов коментира и случаят с компанията за криптовалута, Nexo.

„Пет служителки с будна гражданска съвест даряват по 20 хиляди лева за „Демократична България”. Евалата на тези заплати. Нямаше ли някоя от тях, която да дари 19 хиляди? При заявките, които дадохме, че ще подкрепим партията, не ми остава друго, освен да поема цялата вина за Nexo. Логиката им е, че Тома Биков, Дани Митов, Петър Николов са били с Тренчев и Ананиев в една партия. Но тая партия беше наш коалиционен партньор. Сега се опитват да се отдалечат от Тренчев, но някой трябва да поеме вината. Идвали са ми в кабинета, бяхме заедно. Ако няма виновен, да ни го пишат на нас“, коментира той случаят с Nexo.

Борисов опроверга твърдението, че има къща в Барселона.

На въпрос дали ще има отново избори, Борисов се пошегува: „Аз ако бях Маг Светлина, щях да ви кажа. Не е нормално да идем пети път на избори. С машините включително, ние сме изхарчили един милиард лева. Представяте ли си тези пари да влязат в Ямбол, какво ще се случи с този град?”

Той пожела да изчака първо парламентарните избори, а след това да се коментира кой ще е кандидатът за кмет на София на ГЕРБ, след като Йорданка Фандъкова обяви официално, че няма да се кандидатира отново.


Share Follow

Leave A Reply