Националният съвет на БСП ще се произнесе как да действа партията след връчването на третия мандат. Това заяви по Би Ти Ви Кристиан Вигенин, зам.-председател на НС от БСП.

„Предстои Националният съвет на БСП да се произнесе как да действаме след връчването на третия мандат. Предполагам, че президентът е решил да действа по Конституция, затова дава последния мандат на БСП. В никакъв случай няма да връщаме папката, ще направим всичко, което е по силите на БСП за съставянето на правителство. Във време на криза, война, инфлация трябва да има правителство – това е нашият призив към останалите партии към Народното събрание“, заяви Вигенин.

снимка: БГНЕС

Той заяви, че предпочита да вярва, че президентът е дал мандата на БСП на основата на внимателен анализ.

„Интерпретации различни има за това дали се стоплят, или се охлаждат отношенията между БСП и Радев, но предпочитам да вярвам, че президентът ни дава мандата на базата на внимателен анализ. „Не ми се иска да вярвам, че някой в президентството взима решения на базата на това кого харесва и кого не. Трябва да има правителство. Някои казват, че президентът не искал да има правителство. По Конституция президентът не би трябвало да иска да управлява чрез служебно правителство, той трябва да положи усилия да има редовен кабинет“, каза още Вигенин.

Той коментира още, че утре президентът ще обяви мотивите си за връчване на мандата на БСП.

„Утре президентът ще оповести мотивите си за връчване на мандата на БСП, но смятам, че в последните месеци имаше твърде много празно говорене, имаше заявки, които се сменяха сутрин и вечер. Също и заявките на ДБ, че могат да обединят някого около себе си, беше част от този фонов шум“, коментира още зам.-председателят на НС.

Не бива да слагаме каруцата пред коня – така Вигенин коментира бъдещи преговори между партиите и евентуални червени линии между тях.

„Нека да преценим кое по-различно може да направим, да видим дали с всички, и в каква посока ще говорим. От сега е ясно, че за разлика от опита на ПП и на ГЕРБ преди това, ще се опитаме да извадим напред общите неща, а различните ще оставим по-настрани. Ако има политическа воля за правителство, ще намерим нужните компромиси. Ако няма такава, няма смисъл да се впускаме в конкретни разговори с когото и да е“, допълни Вигенин.


Share Follow

Leave A Reply