„Министерството на външните работи на Република Северна Македония следи внимателно изявленията на някои маргинални политически фигури от Република България, чиито провокации продължават, без да бъдат отчетени усилията, които двете страни полагат за поддържане на конструктивното сътрудничество и позитивния дух в двустранните отношения между двете държави“, съобщават от Министерството на външните работи в Скопие по повод вчерашното отбелязване на годишнината от смъртта на Мара Бунева, на което говориха съпредседателят на ВМРО-БНД и евродепутат Ангел Джамбазки и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов, предаде БТА.

снимка: БГНЕС

По дипломатически канали от МВнР в Северна Македония са реагирали до „официална София” с настояване „да се въздържа от неуместни изявления, които нараняват чувствата на гражданите на Северна Македония, а също така сериозно накърняват усилията за насърчаване на добросъседските отношения между двете страни”, пише в съобщението.

И вчера, и днес от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ излязоха със съобщения, в които обвиняват премиера на страната Димитър Ковачевски и министъра на външните работи Буяр Османи, че не реагират на „асимилаторското изказване на Джамбазки”, който „насред Скопие отрече македонската държава и народ, а МВнР и правителството мълчат”.

„За осъждане и протестна нота за такъв инцидент не трябва да се чакат и 5 минути, какво остава за цял ден. Какво чакат Ковачевски и Османи и от какво се страхуват? Правителството на СДСМ и ДСИ не е в състояние да защити страната, така че трябва да напусне възможно най-скоро. Необходими са промени и ново правителство на ВМРО-ДПМНЕ, което да защитава националните интереси и да работи за развитието на държавата”, се казва в реакцията на опозицията.


Share Follow

Leave A Reply