Екоактивистът Светослав Балтийски, организира днес почистването на местността „Болата“ край каварненското село Българево, в което се включиха над 60 доброволци, предаде БТА. В организацията на акцията се включи и народния представител от 8-и многомандатен избирателен район – Добрич Албена Симеонова. Сред тях бяха заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров и служители на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

DCIM100MEDIADJI_0620.JPG

„Хабитатът на Черно море е уникален и трябва да се опазва, тъй като всяко едно изменение в околната среда му влияе изключително негативно. Това е воден басейн, който е уникален в световен мащаб и всички ние трябва да го опазваме“, каза заместник-министърът. „За нас беше огромно удоволствие да се включим в тази кампания, тъй като тя напълно отговаря на приоритетите на Министерството на околната среда и водите“, допълни той.

Той подчерта важността на природата.

„Природата е най-важна и трябва да оставим някакво наследство за нашите деца, за да може да се радват и те на уникалните природни забележителности, с които страната ни разполага. Целта на тези мероприятия е да възпитаваме младите, че природата трябва да се опазва и положителният ефект от тях е, че те дават резултат. С всяка изминала кампания – не година, а кампания, отпадъците стават все по-малко и по-малко“, каза още Димитров.

Той посочи кои са най-често срещаните замърсители.

Освен на най-често срещаните отпадъци по плажовете – мокри кърпички, бутилки, алуминиеви кенчета, пластмасови чаши за еднократна употреба и цигарени угарки, участниците в акцията се натъкнаха на водно колело, заровено в пясъка, и на останки от лодки, каза Светослав Балтийски. Един камион с отпадъци вече си замина, но утре ще дойде за втори курс, тъй като успяхме да напълним повече чували, отколкото очаквахме, допълни той.

Той посочи, че пластмасата е основния неразградим замърсител на природата.

„С част от почистващите днес установихме, че когато пластмасата дълго време е изложена на слънце, вятър или сол, тя започва да се разпада на все по-малки и по-малки частици, които човек все по-трудно може да събере. Накрая се разгражда до микропластмаса, която няма изчистване. Макар в момента плажът да изглежда почистен, тези микрочастици остават, навлизат във водата и в клетките на всички нас – това учените вече са го доказали“, припомни екоактивистът.

Балтийски споделя, че от години съчетава разходките и плажуването с грижа за околната среда. Виждайки го, хората реагират различно – едни изразяват радостта си, други само поглеждат и подминават.

„Има и такива, които реагират с насмешка. Питали са ме дали работя на плажа, което за мен е изключително обидно. Защо трябва да работя на плажа, за да обирам боклуците? Тази нагласа, че на някой трябва да му се плати, за да прави това, е много грозна. Не е нужно да ни се плаща, за да си почистим собствената родина“, смята той.

Балтийски посочи, че целта на акцията е да се даде пример на бъдещите поколения.

„Основната мотивация на всички хора трябва да бъде това, че е много по-приятно да дойдеш на чист плаж с чиста вода. Ще продължавам както самостоятелно, така и групово, да го правя, защото има смисъл. България има нужда от тази промяна. Така даваме пример на бъдещите поколения как трябва да се държи един отговорен гражданин“, допълни Балтийски.


Share Follow

Leave A Reply