На 94 млрд. долара възлизат извършените транзакции чрез криптобанката NEXO. Това заяви пред БНР Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

„Провежда се разследване срещу организирана престъпна група с глобална международна престъпна дейност, засегнала интересите на гражданите на различни държави. Извършените транзакции чрез криптобанката NEXO за 5-годишен период възлизат на 94 млрд. долара. Групата е действала от 2018 година и е била създадена с користна цел за данъчни престъпления, пране на пари, компютърни измами, банкова дейност без лиценз“, обобщи тя.

Милева допълни, че по образуваното досъдебно производство България ще си съдейства с международни експерти и ще трябва да се ангажира независим международен одитор, който да проучи в детайли дейността на криптобанката.

„Колегите ни непрекъснато трупат опит в тази сфера. За да има резултати и ефективни разследвания, трябва да разполагаш с необходимото модерно оборудване и съвременно законодателство. Българската прокуратура има софтеурно и техническо оборудване, с което разследваме престъпността във виртуалното пространство, т.нар. модерни престъпления. Що се касае до съвременното законодателство, това е една много дълга тема на разговор“, уточни Милева.

снимка: БГНЕС

Говорителят на главния прокурор подчерта, че с действията си прокуратурата не цели политически ефект и на досъдебното производство не е обект кой какви дарения е правил:

„През последните години, когато прокуратурата започне разследване, в което се засяга нечий финансов интерес, чуваме нападки и обвинения. Нека спрем да атакуваме институциите! Това се превърна в национален спорт – атакуването на институции и отделни личности“.

Сийка Милева посочи още, че ползвайки политически аргументи за да се защитят, от години разследвани лица атакуват прокуратурата:

„За съжаление това се използва и от политическите сили. Това руши авторитета на институциите, руши устоите на държавността. Това са последиците за българските граждани, които се чувстват несигурни и жертви на престъпността“.

Тя припомни, че ръководството на прокуратурата ясно е изразило готовност за дебат по съдебната реформа:

„Още с формирането на този парламент главният прокурор се обърна към депутатите с искане за диалог. Имаше писмо до всеки един народен представител. Проведоха се срещи с парламентарни групи, но не с всички. Реформата на правосъдието е приоритет, не сме против нея. Против сме опитите за налагане на политически диктат, грубото погазване на разделението на властите, на нарушаването на Конституцията, на опитите за налагане на извънредно законодателство, което да доведе до премахване на независимостта на съда и на прокуратурата“.


Share Follow

Leave A Reply