Би могло първи октомври да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген. Това заяви служебният министър на външните работи Николай Милков на пресконференция в Министерството на външните работи след срещата му с унгарския му колега Петер Сиярто.

„Първи октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген“, заяви Милков и уточни, че това не е дата, която е съгласуване с партньорите на страната ни, но България си поставя първи октомври като цел.

“ Страната ни ще работи за засилване на ресурсите и дейностите, свързани с преодоляване на проблема с нелегалната миграция“, посочи той.

Милков обясни, че България ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ доклад, който трябва да бъде готов през юни или началото на юли.

„Той ще трябва да покаже направеното от 2019 г. и сега, обясни министърът. Идеята на доклада е да включва всичко необходимо, като резултати, за да няма възможност след това да бъде казано, че докладът не е пълен или не отговаря изцяло на очакванията“, допълни министърът.

Николай Милков посочи, че след приемането на доклада от Нидерландия, Хага ще може да участва във верификационна мисия в България.

„Очакваме парламентът да приеме законите, които служебното правителство предложи“, заяви външният министър. По думите му това е ключов момент, от който зависи членството на България в Шенген.

Смятаме, че е ужасно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство, заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той отбеляза, че най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа трябва да предприемат големи усилия, за да спират този натиск.

Като външна граница на Шенген, Унгария е наясно с какви предизвикателства се сблъскваме и ние, добави Милков. Българският министър благодари на унгарския си колега и неговата страна за подкрепата към страната ни за българския приоритет за членство в Шенген.


Share Follow

Leave A Reply