Справянето с миграционния натиск е от ключово значение за сигурността на всички европейски страни, затова изисква и обща ангажираност. Това заяви президентът Румен Радев на среща с министъра на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Радев отбеляза усилията на българските власти за предотвратяване на международните канали на нелегалния трафик на мигранти, включително вторичната миграция.

По думите на президента България и Унгария са изправени пред общи предизвикателства и споделят сходни позиции по важни теми от европейския дневен ред, които са добра основа за по-нататъшно сътрудничество.

По време на срещата беше отбелязано, че като държави, които са на външната граница на Европейския съюз, България и Унгария полагат огромни усилия за справяне с увеличения миграционен натиск. Сиярто изрази подкрепа за приемането на България в Шенген и даде висока оценка за ангажимента на България при охраняване на границата.

Смятаме, че е ужасно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство, заяви Сиярто по-рано днес на пресконференция след срещата му със служебния министър на външните работи Николай Милков.

Президентът и унгарският министър обсъдиха и възможностите за разширяване на партньорството в сферата на енергетиката. Радев отбеляза, че значителното ниво на диверсификация на енергийните доставки, които България постигна през последните месеци, е от интерес и за останалите европейски държави на фона на икономическата криза, добавят от прессекретариата на държавния глава.

Изграждането на междусистемни газови връзки със съседните ни страни, включително пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция, както и споразумението за достъп до турски терминали за втечнен газ допринасят не само за енергийната сигурност на България, но и на Европа, отбеляза президентът.

Румен Радев и Петер Сиярто обсъдиха и перспективите за увеличаване на нивото на диверсификация чрез реализиране на инициирания от България проект „Solidarity ring (STRING)“, който позволява пренос на допълнителни количества природен газ към Европа от Южния газов коридор, като се използва съществуващата инфраструктура.

Посещението на Петер Сиярто у нас е по покана на служебния министър на външните работи Николай Милков и предхожда предстояща визита в България на унгарския президент г-жа Каталин Новак.


Share Follow

Leave A Reply