Незаконната миграция през 2022 г. по българо-турската граница се е увеличила петкратно в сравнение с 2021 г. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор – Сийка Милева.

“Увеличението достига нива, които не сме чували и виждали от 2013 г.”, добави Милева.

Милева посочи, че причината за извършването на съвместна специализирана операция на прокуратурата и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция е засиленият миграционен натиск.

„Засиленият миграционен натиск е причина на територията на цялата страна да се извършва съвместна специализирана операция на прокуратурата и органите на МВР за противодействие на нелегалната миграция. По разпореждане на главния прокурор днес служители на ГДБОП, ГД „Национална полиция“, ГД „Гранична полиция“, служители на СДВР и на ДАНС извършват проверки на лица, за които има данни, че извършват каналджийска дейност. “Каналите са от Турция през България, Сърбия и Румъния и оттам – към Централна и Западна Европа”, посочи Милева.

Тя посочи, че се извършва проверка на още лица, за които има данни, че са набирали и транспортирали чужденците, както и хора, които са осигурявали помещения за тях.

“За съжаление дългото затъмнение в институционалните отношения между прокуратурата и МВР, което беше въз основа на политическите атаки срещу съдебната власт, даде и своите горчиви плодове. В борбата с опазване на българската граница и националната сигурност загинаха четирима български полицаи”, каза още Милева и допълни, че “сме сивидетели на това как правоохранителните ограни започнаха да говорят на един език”. “Надяваме се да постигнем добри резултати и да пресечем този род престъпност”, категорична бе Милева.

От прокуратурата изнесоха още данни за увеличението на миграционния натиск. Отчетен е ръст на установените мигранти във вътрешността на страната. Заловените са предимно граждани от Афганистан, Сирия и Мароко.

Само за 2022 г. са образувани 1006 досъдебни производства, внесените в съда обвинителни актове са 523, повдигнати са обвинения на 940 души. Осъдени за каналджийство са 590 души, a четирима са получили оправдателни присъди.


Share Follow

Leave A Reply