Акция по кръводаряване за пациенти, които се нуждаят от преливане на кръв, организира специализираната болница за лечение на хематологични заболявания, съобщи БНР.

Началото на акцията е в 9.00 часа. В нея могат да се включат здрави хора на възраст от 18 до 65 години, с тегло не по-малко от 50 кг, които не са приемали лекарства през последните две денонощия.

Акцията ще се проведе в сградата на хематологичната болница в столичния квартал „Дървеница“ и ще продължи до 12 часа. Преди кръводаряване желаещите ще преминат медицински преглед с цел преценка дали това няма да застраши здравето им и дали кръвта им е безопасна за получателите.

Кръвта е нужна за заместителна терапия при пациенти с онкохематологични заболявания, тъй като туморните клетки засягат нормалното производство на кръв.

От единствената у нас специализирана в това болница споделят, че регулярно имат нужда от кръводарители, но проблемът се изостря след празници и голям брой почивни дни.

Лекарите уточняват, че мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в годината, а жените – до 4 пъти.

Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде поне 2 месеца.

Дареното количество кръв се възстановява за денонощие, а от него ще бъдат произведени продукти, жизненоважни за хората с хематологични заболявания.


Share Follow

Leave A Reply