Американска делегация, водена от първия заместник-държавен секретар Уенди Шърман, е на посещение в Киев, предаде БТА.

Шърман съобщи в “Туитър”, че се е срещнала вчера с представители на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, включително с нейния ръководител Андрий Ермак.

“Нашето послание към (тях) беше ясно: Съединените щати ще продължат да да предоставят помощ в областта на сигурността, икономиката, енергетиката и хуманитарната сфера, за да може Украйна да защитава свободата, суверенитета и демокрацията”, написа вторият човек тя.

Вторият човек в йерархията на Държавния департамент се срещна още с украинския премиер Денис Шмигал.

“Добра дискусия за нашите усилия да помогнем за стабилизиране на икономиката на Украйна и за поддържане на критичните държавни услуги, включително реагирането при извънредни ситуации, образованието и здравеопазването. Тясното сътрудничество ще засили нашето трайно икономическо партньорство, докато Украйна се възстановява”, написа Шърман в “Туитър”.

Украинският премиер също коментира срещата си с първия заместник-държавен секретар на САЩ. “Обсъдихме (вчера) с Уенди Шърман и американска делегация ключови предизвикателства, свързани с руската агресия. Нашият фокус е върху човешката помощ, възстановяването на енергийната (инфраструктура) и финансовата помощ. Благодарни сме на нашите американски партньори за непрекъснатата им подкрепа за Украйна”, написа Шмигал в “Туитър”.


Share Follow

Leave A Reply