Случаят с криптобанката „Nexo“ се разследва от септември месец. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ главният прокурор Иван Гешев.

„Споразумението, постигнато между Nexo и регулаторните органи в САЩ, няма отношение към българското наказателно разследване и производство. „Има защитен свидетел, който се притеснява за сигурността си и има осигурена защита. Този случай се разследва от септември месец. В хода на делото в Националната следствена служба има обвинения за организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари“, обяви Иван Гешев.

По думите му това е мащабно разследване, което ще отнеме дълго време.

„Необходимо е съдействие на нашите партньори. И двете разследвания предстои да бъдат приключени в разумен срок в следващите седмици, може би месец и нещо, защото се очакваха отговори от Кипър и една банка от Европейския съюз“, заяви Иван Гешев.

Гешев беше категоричен, че към всички законът се прилага еднакво – както в скандалът с Nexo, така и при разследването за случая с къщата в Барселона и снимките с кюлчета, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов. За това разследване Гешев беше категоричен:

 „Не са намерени кюлчета и банкноти, а има снимки, които са обект на разследване“.

Главният прокурор коментира и скандалния меморандум с „Джемкорп“. По думите му прокуратурата няма активност във връзка с „Джемкорп“, тъй като очаква ДАНС да обобщят информацията и да я предоставят на прокуратурата.

„След това ще предприемем съответните действия по закон. МВР трябва да разкрие престъпление“, добави главният прокурор.

 

Относно предложенията за промени в съдебното законодателство и конторла на главния прокурор Гешев обясни:

„Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е извънредно законодателство за ограничен кръг хора“.

Правната комисия на Народното събрание прие на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с който се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

Според него балансът между политиката и съдебната власт се нарича върховенство на закона. Гешев заяви, че има опити на български политици да овладеят съдебната власт.

„Прокуратурата не държи никоя партия. Моите правомощия могат да бъдат променени само най-вероятно от Велико народно събрание“, подчерта Иван Гешев.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога около училищата, организираната и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

„Не ме притеснява да има конституционно мнозинство в парламента. Трябва да приключи политическата нестабилност защото страната ни се намира в конституционна криза“, допълни главният прокурор и подчерта, че няма политически амбиции.


Share Follow

Leave A Reply