Министрите на външните работи на България и на Република Северна Македония ще посетят във Военномедицинска академия Християн Пендиков, който пострада тежко при побой в Охрид. 23-годишният секретар на българския културен клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ беше транспортиран в петък с български правителствен самолет до София и беше настанен за лечение във ВМА.

Николай Милков и Буяр Османи ще се запознаят на място със здравословното състояние на Християн Пендиков. Вчера пред сградата на представителството на Европейската комисия в София беше организирана демонстрация в защита на Пендиков.

Външният министър Буяр Османи идва в България часове след острата реакция на властите в София срещу поредния тежък случай на насилие на етническа основа срещу българин в Северна Македония. След като трима души нападнаха и пребиха жестоко секретаря на българския клуб „Цар Борис Трети“ в Охрид, София връчи протестна нота на посланичката на Северна Македония у нас Агнеза Руси-Поповска.

Страната ни информира за случая международните си партньори и институциите на Европейския съюз.

Президентът Румен Радев също реагира остро. Той осъди системните нарушения срещу българи в югозападната ни съседка. Според него амбициите на Скопие за членство в Европейския съюз и поетите ангажименти за реформи, се разминават с реалността, в която живеят македонските българи.

За прекратяване на издевателствата и провокациите към тях настоя външният министър Николай Милков:

„Редица такива казауси, които вече се състояха, остават или ненаказани или със символично санкционирани, което създава атмосфера на безнаказаност. Това стимулира продължаването и хронифицирането на тези проблеми, което не може да продължава така“.

За отношението на София към евроинтеграцията на Скопие Милков коментира:

„Когато те променят поведението си, тогава и ние ще дадем зелена светлина по-нататък на тяхната интеграция. Сега, в момента, това очевидно не е възможно. Напротив, има чувството, че нещата вървят към ескалация въпреки усилията, които се полагат за успокояване на обстановката“.

След срещата с Християн Пендиков във Военномедицинска академия двамата външни министри ще направят изявления пред медиите. По-късно Николай Милков и Буяр Османи ще разговарят в сградата на външното ни министерство.


Share Follow

Leave A Reply