Страната ни може да се каже, че е овладяла КОВИД 19, но има проблеми с грипа. Това стана ясно от думите на директора на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на БТВ.

В България е установен първи случай на нов вариант на COVID-19, който се наблюдава с повишено внимание от Световната здравна организация. Става въпрос за нов подвариянт на познатия щам „Омикрон“, който е най-заразният до момента, каза проф. Христова.

снимка: centercitypediatrics.com

Той обаче не протича тежко, не води до повече хоспитализации и смъртни случаи, успокои епидемиологът. Появата му носи потенциален риск от повишаване на заболеваемостта от COVID-19 в България, допълни проф. Христова.

Тя напомни, че в момента у нас все още доминира грипът, който протича по-тежко, защото имунитетът ни е спаднал след две почти нулеви години.

„Към момента сме преборили COVID-19, но с грипа имаме проблеми. Просто гори цялата страна, а тепърва се очаква и да се повиши заболеваемостта. Ние сме почти на върха на вълната, до 1-2 седмици ще се стигне във всички области. После ще започне да намалява, това е позитивното“, обясни директорът на ЦЗПБ.

Повишена е и заболеваемостта при децата от варицела, както и скарлатина, която не е вирусно заболяване, допълни проф. Христова. Нейните препоръки към хората е да се пазят и да подсилват имунитета си чрез допълнителен прием на витамините C и D.


Share Follow

Leave A Reply