ГЕРБ се променя непрестанно, дори и като персонален състав. Това посочи пред БНР депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

„Може би сме партията, която си е признала най-много грешки и то докато е управлявала. Ако се върнете, ще видите колко министерски оставки има. Всяка от тях е признаване на грешка пред обществото и пред нашите избиратели“

Нямаме намерение да признаваме нищо пред ПП и ДБ, посочи още той.

„В момента те са в позиция да признават свои грешки, а не го правят. Ако са морален стожер на обществото, би трябвало да се отнасят така и към себе си. Това, че са заобикаляли закона, когато са приемали дарения, не ги води към признания. Личи, че това е корпоративно финансиране.“

Тома Биков изрази личното си мнение, а не позицията на партията си, че трябва да се направят промени в Закона за финансиране на политическите партии.

„Необходимо е да бъде увеличено публичното финансиране на партиите и да бъдат забранени всякакъв тип дарения, ако искаме да няма схеми и зависимост“.

Биков посочи, че от 2-3 години българската политическа система се намира в период на трансформация, която предстои да бъде завършена в  рамките на тази година.

„Едно преминаване на двублоков модел с един  ляво-либерален център и един дясно-консервативен център. От тях се структурират различни мнозинства. Това отнема сериозна обществена енергия. Двете формации, изразяващи тези тенденции, са ГЕРБ и ПП“.

Като една от възможностите да бъде ясно очертан този разлом е коалирането на ДБ с ПП, посочи депутатът.

„Ще ми бъде интересно как ще се случи трансформацията в ДБ по отношение на бюджетната политика, ако тръгнат да се коалират с ПП. Те демонстрираха диаметрално противоположни цели и намерения по отношение на бюджета.  Очевидно по-големият коалиционен партньор ще наложи своите виждания“.

 

В тази нова ситуация БСП играе ролята на второстепенен фактор, обясни още Биков.

„Тепърва ще се дебатира доколко имаме съвместимост с БСП, защото към този момент и в рамките на 48-то НС бяхме на различни позиции по основните стратегически теми“.

Нашият основен политически опонент в момента са ПП, заяви той. ДПС тепърва ще трябва да се позиционира в този нов модел, каза депутатът.

„Те намират правилния начин да се позиционират в различни ситуации“. Новите реалности ще зададат нови противопоставяния, посочи Биков. Част от тях съществуват. Има устойчивост на хората, които гласуват за едната или другата посока. Една партия може да изчезне, но тези, които са гласували за нея, ще произведат ново свое представителство, което няма много да се различава от старото. В такава ситуация ние ще трябва да преосмислим и нашите досегашни опоненти. Едва ли в момента обаче може да говорим за това ,което ще се случи в 49-тото НС“.

Вярвам във възкресението, но мисля ,че то се е случвало само веднъж-преди 2000 години. Така Биков коментира възможността НДСВ отново да стане значим играч на политическата сцена.

С колегите от СДС работим добре и около тази ос ще се явим на избори, каза той.

„Не сме мислили за разширяване. Предстои да видим“.

В определени сектори имаше положителни резултати от работата на това служебно правителство, смята Биков.

„В енергетиката, във възстановяването на контакта с Турция по отношение на миграцията. Но има и министри, които останаха незабелязани“.

Той постави слаба оценка на работата, свършена от Министерството на културата по отношение на Плана за възстановяване. „Абсолютен провал. Там е направено едно голямо нищо.“ В сектор „Сигурност“ още не могат да се справят с щетите, нанесени от Бойко Рашков, отчете още той..

Това, че някой разговаря с някого не означава, че ще коалира с него или че ще му възприеме идеите, напомни Тома Биков.

„Това е част от демокрацията и нормализацията на политическата система. Надявам се този процес да продължи в рамките на политическата кампания“.

 

На въпроса, зададен от Даниел Лорер по-рано в предаването „Неделя 150“, защото БСП, ГЕРБ и ДПС не направят правителство сега, той отговори, че такова е било възможно между ГЕРБ, ДПС, ДБ и „Български възход“.

„Това са партиите, които гласуваха за модернизацията на българската армия. Те приеха удължаването на бюджета и редица стратегически теми. С БСП и ДПС сме гласували за изборния кодекс. Бих попитал господин Лорер защо не избрахме правителството на Габровски, което беше единственото конкретно и реално предложение в рамките на този парламент. Нищо друго конкретно не беше предложено“.

ДБ бяха ключът към решаване на политическата криза, смята депутатът.

„Те не се възползваха от нито една възможност да бъдат ключов играч в политическия процес. Това е причината сега да търсят спасение при ПП. Това ще бъде движение на оцеляването, а не нещо, което да ги превърне във фактор, с който да се съобразяват всички“.

Не мисля, че България ще стане президентска република, посочи Биков.

Той обясни още, че ГЕРБ нямат  предпочитания за датата, на която ще се проведат следващите изборите.


Share Follow

Leave A Reply