За влизането ни в еврозоната е необходимо бизнесът да намали цените. Това коментира за “Твоят ден” по Nova News, Васил Велев от АИКБ.

“Компенсациите са закъснели и са недостатъчно. За миналата година има 92% увеличение на разходите за пенсии и 30% инфлация спрямо 2019 г. Имаме и ръст на парите в обращение, но не и на произведените стоки. Бизнесът трябва да намали цените си и да охлади стремежа към по-големи печалби в името на влизане в еврозоната. Инфлацията е по-голяма от тази, с която покриваме критерия”, уточни Велев.

По думите му това е важна национална цел, за да бъде по-добре за самите предприятия.

“Цените на тока на свободния пазар за първото полугодие на 2021 г. бяха 112 лева за мегаватчаса. След компенсации те са 245. Това двойно увеличение на цените е българската причина за инфлацията. Цената на микса е 150 лева, а битът получава ток на 82 лева. Съгласно решението на парламента от януари ще е 200 лева след компенсации”, обясни той.

Велев смята, че за да бъде справедлива цената, трябва да е 150 лева.

“Това не е помощ, а възстановяване на надвзетото. Свръхпечалбите се облагат по допълнителен ред. Постоянно отправяме призив изпреварващо да се намалят цените. Популизмът обещава, че държавата ще плати с пари, които няма. Служебният кабинет доказа, че може да управлява по-добре от редовните”, смята Велев.


Share Follow

Leave A Reply