В случай, че управлявящите не успеят да накарат бизнеса и особено прекупвачите да нормализират цените, то да помислят за насочване на компенсациите от бизнеса към крайните потребители. Затова апелира управляващите, в предаването „Здравей, България” по Нова тв икономическият експерт към КТ „Подкрепа” Ваня Григорова.

Григорова посочи, че инфлацията при храните е все още висока и уточни, че дори при увеличаването на средната инфлация с по-бавни темпове, тази при храните продължава интензивно да нараства.

Добрин Иванов от АИКБ посочи, че съществува една фундаментална причина за повишаването на цените на храните – цената на енергоносителите и горивата.

„Причините за повишаването на цените са обективни. Не наблюдаваме повишаване само в една група стоки или услуги, а общо на пазара. Имаме фундаментална причина – цената на енергоносителите и горивата”, подчерта той.

Според Иванов пазарите в България са силно конкурентни и има много продавачи, което предполага, че ще има конкурентна ценова борба за завладяване на пазари.

Иванов поясни, че още в средата на 2021 г. е започнал ръст на цените при производителите. „Този ръст, в началото на 2022 г., достигна до 40% и към средата мина 48%. Той се прехвърли на крайните продукти в по-малка степен. Тоест, повишаването на цените е очаквано, а причините са обективни”, изтъкна представителят на АИКБ.

Иванов обяви, че призовават бизнесът да е социално и обществено отговорен, когато цените на енергоносителите и на горивата започнат да падат.

„Ако не се намалят цените на продуктите, то ако се задържат на тези нива, инфлацията до средата на годината може да падне с поне 10%. Самото задържане на цените би предполагало намаляване на инфлацията – да стигне до 7-8%”, посочи Иванов.


Share Follow

Leave A Reply