Вече няма нужда от поставянето под карантина на пациентите с COVID-19. Това заяви за „Твоят ден“ по Nova News, д-р Гергана Николова.

„Вече не е нужно пациентите с COVID да се поставят под карантина, достатъчно е да се третират както всички останали пациенти с респираторни инфекции“, уточни д-р Николова.

По думите и коронавируса е отстъпил на грипа тази година.

„Усеща се осезателен натиск върху болничната помощ, но това е период, в който по начало има много респираторни заболявания. Тази година COVID отстъпи на грипа, но нямаме и мерките от предишните две години. Сега очакваме пика на грипа. Липсата на ваксини пък се дължи на сериозно подценяване на заразата“, заяви тя и призова да се използват маски.

Според нея няма липса на противовирусни медикаменти.

„Грипът не се лекува с антибиотик, а с противовирусни медикаменти. От тях няма недостиг. Мои пациенти не са се върнали с такова оплакване. В някои случаи на бактериална инфекция се налага да се приложи антибиотик, но и да го няма, може да бъде заместен“, обясни д-р Николова.

По думите ѝ вариантът на COVID, „Кракен“ все още не е толкова разпространен у нас. „Той е вирулентен, но не и агресивен спрямо усложненията“, посочи медикът.


Share Follow

Leave A Reply