Сега има голяма пропаст между мирогледа на Украйна и Русия, тъй като Путин мисли къде да атакува, а украинците къде да се защитават. Това заяви в интервю за германската телевизия АRD, украинският президент Володимир Зеленски, предаде БНР.

взрив украйна

Зеленски заяви, че може да бъде предприета във всяка посока нова офанзива на Руската федерация.

Междувременно Полша даде заявка да създаде съюз от държави, готови да пратят на Киев бойните танкове Леопард.

В шест украински области беше обявена снощи въздушна тревога. В същото време руските войски продължават да струпват сили за провеждането на настъпление към Бахмут и се опитват да атакуват украинските части в направленията към Запорожие, Авдеевка и Лиманск, съобщават украинските военни.

Германският външен министър Аналена Бербок заяви, че страната й няма да пречи, ако Полша реши да предостави част от танковете си “Леопард” на Украйна. Засега обаче Берлин не се е съгласил да предостави танкове пряко на Киев. По-рано полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че Полша може да създаде „малка танкова коалиция“, която да осигури на Украйна танковете „Леопард“, ако в Германия не бъде постигнато съгласие за изпращането им. Този месец Полша и Финландия изразиха желание да доставят машините германско производство в отговор на молбите на Киев. За реекспорта обаче се изисква формалното съгласие на Берлин.

Междувременно във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски обеща решителни действия срещу злоупотребите в държавния апарат след корупционен скандал в Киев. Твърденията за корупция по високите етажи на властта включват доклад за съмнителни практики при възлагането на военни поръчки, въпреки че официални лица насърчават националното единство, за да се противопоставят на руската инвазия. Зеленски каза, че вече са подготвени “подходящи решения” и подчерта:

“Искам това да е ясно: няма да има връщане към това, което е било в миналото, към начина, по който са живели различни хора, близки до държавните институции, или тези, които цял живот са преследвали някакъв пост”.

ЕС превърна антикорупционните реформи в едно от ключовите си изисквания за членството на Украйна, след като миналата година предостави на Киев статут на кандидат за членство.


Share Follow

Leave A Reply