Кремъл предупреди, че украинският народ ще страда, ако Западът изпрати танкове в подкрепа на Киев, предаде Ройтерс, цитирана от Нова тв.

Изявлението идва на фона на все още неразрешения въпрос дали танкове германско производство „Леопард 2” да бъдат предадени на Украйна. На среща в петък в американската военновъздушна база „Рамщайн” в Германия Вашингтон и неговите съюзници не успяха да убедят Берлин да предостави такива тежки оръжия на Киев.

Днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че разделенията в Европа за предоставянето на танкове на Украйна демонстрират „все по-силното неспокойствие” в редиците на НАТО.

„Но, разбира се, всички страни, които участват, директно или индиректно, в напомпването на оръжия в Украйна и в повишаването на нейното технологично ниво, носят отговорност (за продължаването на конфликта)”, заяви Песков. „Основното е, че украинският народ е този, който ще плати цената за цялата тази псевдоподкрепа”, допълни той.

По-рано днес полският премиер Матеуш Моравецки каза, че е възможно страната му да изпрати танкове „Леопард” на Украйна като част от коалиция от държави, дори без позволението на Германия. Германската външна министърка Аналена Бербок заяви в интервю, излъчено вчера по френска телевизия, че Берлин няма да попречи на Варшава, ако тя реши да даде своите танкове германско производство на Киев.


Share Follow

Leave A Reply