Четвърти пакет от санкции срещу Иран одобриха министрите на външните работи на Европейския съюз. Това беше обявено в Twitter от шведското председателство на ЕС, предаде Нова тв. Не е ясно кой ще бъде засегнат от санкциите.

„ЕС категорично осъжда бруталното и непропорционално използване на сила от иранските власти срещу мирни протестиращи“, заявиха от дипломатическата мисия.

Източници на Ройтерс съобщиха, че ЕС ще добави 37 позиции към списъка си със санкции срещу Иран. На 18 януари Европейският парламент прие резолюция, в която призовава ЕС да добави Корпуса на гвардейците на ислямската революция към списъка на терористичните организации. В отговор иранските власти могат да признаят армиите на ЕС за терористични организации.

Днес ръководителят на външната политика на Люксембург Жан Аселборн заяви, че ЕС няма да може да включи Корпуса в списъка на терористичните организации, докато поне един съд в Европа не признае, че организацията е извършила нападение на територията на Съюза.

През септември 2022 г. в Иран избухнаха масови протести заради смъртта на 22-годишната Махса Амини. Тя бе задържана от полицията за борба с корупцията, защото предполагаемо не е носила правилно хиджаба си. Иранските сили за сигурност твърдят, че момичето е изпаднало в безсъзнание от сърдечен удар. Роднините ѝ смятат, че тя е починала след побой.


Share Follow

Leave A Reply