След като инспектира границата заедно с австрийския канцлер Карл Нехамер, който е на работно посещение у нас, президентът Румен Радев заяви, че „не обещаваме нулева миграция, но даваме най-доброто от себе си“.

Радев изрази благодарност към Нехамер, че е приел поканата да дойде в България.

„Искам да благодаря на канцлера Нехамер за приетата покана да дойде в България и да се запознае на място с охраната на българо-турската граница. Радвам се, че водената от него делегация днес имаше възможност да се запознае с реалната ситуация на границата и с начина, по който ние я охраняваме“, каза държавният глава.

Радев посочи, че проблемът с нелегалните мигранти е предизвикателство за обединена Европа.

„Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа. България – в защита на своята национална сигурност и като отговорен член на ЕС, полага огромни усилия за справяне с това предизвикателство. Ние сме построили изцяло с наш национален бюджет ограда по цялата граница. По продължение на тази граница са разположени различни стационарни и мобилни системи за наблюдение и цялата информация се обобщава в регионалния център в Безмер”, посочи Радев.

По думите на държавния глава се наблюдава разко нарастване през изминалата година на натискът към границата ни и действията на мигрантите стават все по-агресивни.

„В рамките на само 4 месеца загубихме четирима полицаи, а десетки други бяха ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки. На първо място това бяха срещите на най-високо дипломатическо ниво с Турция и Гърция и поетият ангажимент от страна на Анкара да охранява по-стриктно границата от турска страна“, зяви Радев.

Той подчерта, че България е засилила не само охраната на границата, но и проверките във вътрешността на страната, в хода на борбата с нелегалната имиграция.

„Искам ясно да заявя, че сме изправени пред мощна и добре организирана мрежа за трафик на мигранти. Тя има центрове и клонове в различни държави на ЕС. И немалко от заловените на наша територия трафиканти са граждани на държави членки на ЕС”, каза президентът.

Радев се обърна към австрийския канцлер с думите, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция и му благодари за сътрудничеството, което вече дава резултат. Държавният глава подчерта, че напълно разбира позицията на Нехамер за ветото за Шенген, защо като президент първи приоритет е сигурността на неговата страна.

„Но и споря с него за следното: това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България трябва да стои извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС, и то по-добре отколкото държава в Шенген“, категоричен е българският държавен глава.

Той уточни, че Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободното движение и не е справедливо България и Румъния да бъдат извън него, защото нашите икономики губят. Радев изрази надежда, че ще бъде намерено едно наистина рационално решение по този въпрос.

„С канцлера Нехамер ние споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е обща задача на всички държави-членки и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа, и искам да му благодаря, че той отстоява твърдо тази позиция и пред ЕК, и пред ЕС“, заяви Радев.

Нехамер подчерта от своя страна, че защитата на българо-турската граница е и защита на границата на Австрия.

„Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни на усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство”, подчерта от своя страна австрийският канцлер.

По думите му Австрия подкрепя усилията на България и желанието на София да подсили границата.

„Ще се погрижим необходимите за подсилване на границата 2 милиарда евро да бъдат изложени пред ЕК. Ще подкрепим искането на България тези средства да бъдат предоставени. Те ще се използват за закупуване на по-усъвършенствана техника за наблюдение на границата”, заяви Нехамер.


Share Follow

Leave A Reply