Синдикатът „Образование“ към КТ „Подкрепа“ направи анализ на усещането на учителите за натиска на инфлацията върху трудовите възнаграждения и за готовността за протести и стачки при липса на увеличение на работните заплати. Това съобщава председателят на синдиката д-р Юлиян Петров.

снимка: БГНЕС

Той отбелязва, че учителската заплата достигна ниво 125% над средната брутна работна заплата (СБРЗ) за страната с растеж през последните шест години. Но поради високата инфлация заплатите на учителите в момента са намалели на 115% над средното трудово възнаграждение. В Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) е заложено императивно да не се намаляват средствата за образование от БВП в България, но това на този етап не може да се осъществи поради липса на редовно правителство, редовен бюджет и политическа воля. За това синдикатът прави този важен за системата анализ относно статуквото по отношение на заплати и средства за образование.

Общо 94,3 процента от анкетираните са отговорили, че инфлационният индекс им е повлиял много силно по отношение на семейните бюджети за физическа издръжка, а само 6 процента са отговорили, че се справят нормално с увеличението на цените. 91,4 на сто от респондентите са заявили своето очакване за увеличение на работните заплати с повече пари за образование за 2023 г.


Share Follow

Leave A Reply