България и хората губят от това, че няма да има редовно правителство. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като върна на президента Румен Радев, третия мандат неизпълнен.

От това, че няма да има редовно правителство, губят хората и България. Забавят се доста важни процеси, тези четирите приоритетни, които ние определихме. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след като върна на президента Радев третия мандат неизпълнен.

Тя посочи, че на конгреса на партията ще се реши дали да падне забраната за коалиция с ГЕРБ, и то ако изобщо някой от социалистите го повдигне като въпрос.

„Специалистите по конституционно право казват, че трябва възможно най-скоро да се разпусне Народното събрание. Другото би било по ръба на конституцията, но това ще реши президентът“, посочи тя.

Тя отбеляза, че БСП подкрепя парламентарната република.

„Винаги сме заявявали, че БСП подкрепя категорично парламентарната република като форма на управление на държавата“, категорична бе тя.

Тя посочи и кои са неуспехите на 48-ото Народно събрание.

„Не можахме в този парламент да приемем бюджет за 2023 г., а чрез него можеше да овладеем инфлацията, да увеличим доходите, да се преборим поне малко с неравенство и бедност; не успяхме законите по ПВУ, както и съдебната реформа“, посочи още тя.

Тя не смята, че е имало партия, която можеше да реализира третия мандат, особено след скандала с Nexo.

На въпрос относно това дали Нинова смята неуспеха на третия мандат като провал на БСП, тя твърдо заяви:

„Не. Не можа да се състави правителство и с първия, и с втория мандат. Това е общ неуспех на 48-то народно събрание. Готови сме за кампания. Ще работим, ще обикаляме, ще говорим с хората. Провеждаме срещи всяка седмица из цяла България с хората – виждаме умора, апатия. Основна цел е да обединим хората и да покажем, че е важно да гласуват за бъдещето си“, допълни още тя.

 

„Ще има разлики на изборите. Няма да се повторят същите резултати“, каза още тя и потвърди, че очакват и искат правителство да има.

По думите ѝ е рано да се говори за експертен кабинет.

Тя посочи като виновни за провала всички институции, които участват в този процес – НС, партии и президентска институция.

 


Share Follow

Leave A Reply