Най-подходящата дата за предсрочни парламентарни избори е 2-ри април. Това заяви пред БТВ конституционният съдия проф. Пламен Киров.

Той подчерта, че според Конституцията след връщането на мандата от БСП, президентът трябва да определи дата за изборите.

„Няма конституционно основания за продължаване на дейността на един парламент, който е извървял цялата процедура по член 99 от Конституцията. След като и третият мандат за сформиране на правителство завърши без успех, президентът днес би трябвало, след връщането на мандата от БСП, да определи датата за изборите, да разпусне народното събрание и да назначи ново служебно правителство“, обясни той.

Проф. Киров обясни още, че не бива да се разтеглят срокове за действията на президента при такава политическа ситуация. Според него не е далеч моментът, когато член 99 от Конституцията ще бъде преразгледан, т.е. „действията на държавния глава ще бъдат разписани не по дни, а по часове“. Границите на добрия политически тон отдавна са преминати, допълни още той.

Проф. Киров допълни, че в моментът процедурата е разтеглена на четири месеца, т.е. всеки следващ президент можело да я „разтегли като дъвка и до шест месеца или една година“.

Конституционният съдия обясни още, че няма никакво извинение за отлагане на предсрочните парламентарни избори във времето и нито липсата на хартия, нито предстоящите великденски празници трябва да се използват като някакво извинение.

„Като че ли 2 април е по-подходящата дата, 26 март не е подходящ, защото сменяме часовото време – да не се получи объркване. Другият вариант е да отидем чак след Великденските празници, което е удължаване на живота на това Народно събрание с повече от месец“, каза още проф. Киров.

 


Share Follow

Leave A Reply