Столичното метро навършва 25 години, информира Столична община.
На 28 януари се навършват 25 години от пускането на първия участък на метрото в София. Тогава софийското метро бе с дължина 6,4 км и 5 метростанции, а сега е 52 км с 47 метростанции и осигурява бърз и най-екологичен транспорт в града. През последните 15 години Столичната община и „Метрополитен“ ЕАД успяха да разработят и защитят редица проекти за неговото разширение, се казва в прессъобщението.

По повод на 25-та годишнина на софийското метро на 26 и 27 януари 2023г. са предвидени следните инициативи: На 26 януари от 10ч. кметът на София Йорданка Фандъкова ще открие в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) международна научно-техническа конференция на тема “Иновативни архитектурни, конструктивни и технически решения при строителството на метрополитени“. В конференцията ще участват проф.инж. Стоян Братоев, редица български и чуждестранни инженери, архитекти, учени.

УАСГ, зала Максима на бул. „Христо Смирненски“ 1. На 27 януари 2023г. от 16.00 часа в метростанция Орлов мост и „Софийски университет“ ще бъде открита изложба, посветена на 25-ата годишнина. На 27 януари 2023г. от 19 ч. във Военния клуб на бул.“Цар Освободител“ ще бъдат отличени изявени проектанти, строители и хора, работили за изграждането и експлоатацията на метрото.


Share Follow

Leave A Reply