Председателстващият днешното заседание на парламента Йордан Цонев наказа с порицание депутата от „Продължаваме промяната“ Бойко Рашков. Причина бяха негови реплики към Марин Маринов от ГЕРБ, които критикува проекта на бившия вътрешен министър за промени в НПК.

снимка: БГНЕС

В свое изказване Маринов отбеляза, че законопроектите на ДБ и МС имат спорни моменти и влизат в колизия с норми на Конституцията. По думиите му ако бъдат приети на първо четене, те трябва да бъдат променени между първо и второ четене, за да не бъдат антиконституционни. Маринов изказа и пълно неодобрение към законопроекта, внесен от Бойко Рашков, и каза, че в него вижда „стремеж на връщане на милиционерщина от най-мракобесните времена, които някои бивши комунистически следователи явно не искат да забравят“. Депутът на ГЕРБ предложи депутатите да отхвърлят законопроекта на Бойко Рашков, защото „същият би могъл да се превърне в инструмент за репресии в политическото ръководство на МВР в бъдеще“, обясни Маринов.

БГНЕС

Последваха словесни нападки от място между ГЕРБ и Бойко Рашков, след което Рашков излезе на трибуната: „Когато говорите за милиционери, имайте предвид, че засягате Младен Маринов, който е завършил милиционерско училище в Пазарджик. Аз не съм завършил милиционерското училище в Пазарджик. Второ, аз много уважавам всяка една професия, включително уважавам професията на хората, които се занимават пожарогасене, обаче предпочитам да бъда комунистически следовател, отколкото комунистически пожарникар, защото много след началото на демократичните промени членът на БКП Бойко Борисов е останал член на тази партия, излязъл е от МВР точно на правното основание, че не желае да се политизира от любов към БКП. Когато говорите за комунистически следовател, комунистически архитект, комунистически инженер, имайте предвид и това“, подчерта той.


Share Follow

Leave A Reply