Трябваше само да открия заседанието на този парламент като най-възрастния, а станах председател. Самата дума „най-възрастния“ трябва да ви подсказва, че вече ми е време малко и бохем да се върна да бъда. Като Хемингуей малко и аз да изживея старостта по един красив начин, покрай някое море, мемоари да напиша. Това сподели председателят на 48-ото народно събрание Вежди Рашидов в лично интервю пред Десислава Банова-Плевнелиева в предаването „Събуди се“ по Нова тв.

Той бе запитан дали ще се кандидатира отново за депутат при следващи избори.

Много труден въпрос. Бях поканен от моя приятел Бойко Борисов. Ние сме стари приятели, затова гледам да бъда колкото мога до него и да му помагам. Аз се отказах от трети мандат като министър. Отидох при него и му казах: „Стига!“. Останах в парламента, защото бях спечелил избори в Пловдив, но беше отвратителна атмосфера. След това отидох при него и му казах: „Дотук съм!“. Но започнаха големи градове да имат нужда от популярни и известни. Мен ме обичат хората, това много ми помага, хубаво е да видиш обичта на хората. В Пловдив хората искаха да се върна. Изгубихме от Слави Пловдив, но се върнах и си го взехме. Така се стигна до председателския пост, разказа Рашидов.

,,Това не е било моя мечта и не съм го искал. По-скоро станах жертва, за да спася една ситуация, от което държавата имаше нужда – да се гласуват законите. Но това, че България не може да се успокои и да се направи правителство, не ме радва. Хората имат нужда да се успокои и стабилизира държавата. За мен е без значение кой ще управлява, въпросът е да може да управлява“, коментира председателят на парламента.

На въпрос дали иска да изкрещи нещо на депутатите, за да го чуят най-накрая, Рашидов отговори:

„Няма смисъл. Хора, които и себе си не чуват, няма как да чуят друг. Когато превърнеш средата си в една говорилня – да ползваш изречения и думи, които нямат никакъв смисъл и значение за историята, е безсмислено да се опитвам да казвам каквото и да е по-умно, отколкото може да поеме залата.“

Той направи признание, че има много грехове и грешки, като всеки нормален човек. Имал грехове към децата, съпругата си, към приятели.

„Но аз имам едно лошо качество от малък – когато разбера, че съм сбъркал, отивам да се извиня. А е лошо, защото да се извиниш се оказва най-трудното нещо“, смята Рашидов.

,,Политиката ми взе. Политиката даде възможност на много хора да се ровят в личния ми живот, да хвърлят епитети. Всичко това публично създава образ, който влияе върху семейства и приятели“, каза още председателят на парламента.


Share Follow

Leave A Reply