На законотворчеството на 48-ото Народно събрание бих поставил оценка „две и половина“. Това заяви в сутрешния блок на БТВ юристът и бивш служебен министър проф. Огнян Герджиков.

„Ще запомня 48-ото Народно събрание с ниска колективност, работа на празни обороти, лоши отношения в парламента. В началото на века, когато НДСВ управляваше, нямаше такива грозни случки. Сега ги има, защото изглежда се завъртяхме надолу и съставът на НС не е от най-качествените. Има много злоба, неумение да се подхожда конструктивно. Искам да припомня, че Симеон II не каза нито една лоша дума на политическите си опоненти“, заяви Герджиков.

Герджиков отправи критики към депутатите, че в Изборния кодекс дотук са направии 25 поправки, и заяви, че е на мнение, че в следващото Народно събрание отново ще се „ремонтира“ Изборния кодекс.

По отношение на промените в НПК проф. Герджиков посочи, че нищо няма да излезе от това, тъй като тези промени бяха гласувани едва на първо четене, и на практика следващият парламент ще трябва да започва всичко отначало.

На въпрос за референдума на ИТН за президентска република бившият служебен премиер отбеляза, че той не би се подписал за такава кардинална смяна на системата.

Това е едно заиграване с тези референдуми. Президентските републики в света са много малко, пък ние нямаме исторически опит, изглежда ми много екзотично. Това е различна игра, обясни проф. Герджиков.

Той оцени работата на служебния кабинет с „пет и половина“, отчитайки, че министрите на Гълъб Донев са се справили“ великолепно със задачите си“.

В края на разговора проф. Герджиков приветства завръщането на НДСВ на политическата сцена у нас, допълвайки, че „ако се наложи“, той също би се завърнал в активната политика.


Share Follow

Leave A Reply