Продължават сраженията с руските войски в Украйна. Руските войски се опитват да пробият фронтовите линии на изток и североизток. Това се случва, точно преди Киев да получи обещаните танкове от западните си съюзници. Президентът Володимир Зеленски описа ситуацията на фронта като „изключително тежка“, предаде БНР.

Най-малко 10 са загиналите при обстрел на руската артилерия по селища в  Херсонска, Донецка и Харковска област на Украйна през изминалите 24 часа, съобщават местните власти. Под обстрел е град Никопол на Днепър.

снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че се водят тежки боеве за Угледар, на югозапад от регионалната столица на Донецк, и Бахмут, на североизток, който до голяма степен е унищожен от многократните руски атаки.

„Ситуацията на фронта, и особено в Донецка област – близо до Бахмут и Угледар – остава изключително тежка. Окупаторите не само атакуват нашите позиции – те нарочно и методично унищожават градовете и селата около тях. Артилерия, авиация, ракети. Руската армия няма недостиг на средства за унищожение. И може да бъде спряна само със сила.“

На властите в Украйна ще са необходими 17 милиарда долара, за възстановяване на пораженията по енергийната система и инфраструктурата след 4 месеца руски бомбардировки и да разминират освободените територии, заяви премиерът на страната Денис Шмигал.

Междувременно украинският посланик във Франция Вадим Омелченко съобщи, че общо 321 тежки танка са били обещани на Украйна от няколко държави. По думите му, „условията за доставка са различни във всеки отделен случай“.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ще продължи да „говори с Русия“ въпреки критиките, които си навлече по въпроса. Той е един от малкото западни лидери, които продължават да поддържат контакт с руския президент Владимир Путин след нападението срещу Украйна на 24 февруари миналата година.

Едновременно с това той призова Китай да осъди „империалистичната война“ в Украйна.

Подложена на санкции Москва се стреми да засили своите връзки с Пекин, който от своя страна не осъди изрично войната.


Share Follow

Leave A Reply