„Балансът на силите се обръща. Това е заявка за нова управленска коалиция. Те вече го казват открито – ГЕРБ говорят, че БСП са се променили. От другата страна ни подготвят с тези лидерски срещи за тази нова коалиция, която готвят след изборите. Има някаква договорка. Ще имаме избори между връщане назад с 15 години тези сили ГЕРБ, БСП и ДПС, плюс “Възраждане” и от другата страна демократичната проевропейска алтернатива“. Това заяви бившият депутат от БСП, сега независим народен представител, Явор Божанков пред БТВ.

Имаше категоричен синхрон в провалянето на съдебната реформа. Има само един законопроект, който прави само съдебна реформа и това е този на Министерския съвет. Това заяви в предаването „Тази неделя“ по bTV независимият депутат Явор Божанков, който бе изключен от БСП.

Според него, когато законопроектът е влязъл в правната комисия, от ГЕРБ, БСП, ДПС и „Възраждане“ са гласували комисията да бъде отложена.

През това време протекоха преговорите за съставяне на кабинет. Видяха, че парламент няма да има и когато отложиха достатъчно съдебната реформа, така че тя няма да се случи, всички заявиха подкрепа за нея. През това време „Възраждане“ направиха някои предложения, които случайно БСП, ГЕРБ и ДПС подкрепиха. Хората всъщност не можаха да разберат какво приема. Синхронът беше категорично на високо ниво, смята Божанков.

Той е категоричен, че този парламент няма време да приеме този законопроект.

,,Дори 240 депутата да са в зала и всички да гласуват “за” и дори той да бъде приет на първо четене – време за приемането му на второ четене няма. Този законопроект бе приключен в момента, в който бе отложен в правна комисия с една седмица”, каза Божанков.

 

,,Вносителят на законопроекта правосъдният министър Крум Зарков каза, че хората, които са провалили съдебната реформа, имат мнозинство и лъжат”, уточни той.

,,Позицията на БСП изигра водеща роля. Без гласовете на БСП няма мнозинство и не само за съдебната реформа, а и за връщане на хартиения вот. Не вярвам, че избирателите и редовите социалисти не искат ГЕРБ на власт с хартиената бюлетина, но това е ориентация на ръководството на БСП“, коментира Божанков.

Никой никога няма да ни каже какви договорки има. Тази среща, която видяхме между лидерите Бойко Борисов и Корнелия Нинова беше финалът на този процес. Той започна с Изборния кодекс, шефът на Сметната палата беше сменен от ГЕРБ, БСП и ДПС. Виждаме, че „Възраждане“ е активен участник във всички тези процеси. Това завърши с тази среща, която никога не съм очаквал, че ще видя. След шест години атаки по модела ГЕРБ, по Борисов като лидер, накрая лично Нинова да стисне ръката на Бойко Борисов. Това за мен е огромна грешка, каза той.

 

 

 


Share Follow

Leave A Reply