Загубите на превозвачите от нелегални превози, както във вътрешността на страната, така и по международните линии, са около 50%, отчитат от автобусния бранш, съобщи БНР. Има случаи на превоз на пътници на цената на автобусния билет.

Няма предприети мерки, обаче от страна на държавата срещу нерегламентирания превоз.

На фона на компенсациите, които автобусни превозвачи получиха като подкрепа от държавата по силата на наредбата за субсидиране и компенсиране, от бранша посочиха и друг проблем, който пречи на техния бизнес. Според Петър Захариев от Сдружението на автобусните превозвачи най-често движението на един автобус се дублира от две-три или четири таксита по вътрешните линии като чрез тях се отнемат близо 50% от пътниците, а по международните направления нелегалните превози отнемат на бранша около 60% от пътниците, посочи още Захариев.

Според превозвачи държавата обръща внимание на този проблем и не взема мерки за справяне с него:

“Леки коли, които дублират автобусните линии на цената на билета, таксита, които дублират”.

От Автомобилна администрация посочиха, че през миналата година са установили 85 случая на извършване на нелегални превози, най- вече от таксиметрови автомобили, каза изпълнителният директор Бойко Рановски. А за тази година установените случаи са около 10.

“Основно леки автомобили, които превозват пътници, които нямат право да извършват такива превози, тъй като единствените леки автомобили, които законно могат да извършват превоз на пътници, това са таксиметрови автомобили, а в случая говорим за автомобили на физически лица, с които се извършва превоз на пътници срещу заплащане”, коментира Рановски.

За санкциите, които се налагат:

“Спиране на превозното средство от движение за срок от една година и отнемане свидетелството за управление на водача също за срок от една година”.

 


Share Follow

Leave A Reply