Служебният министър на правосъдието Крум Зарков отправи апел към депутатите да приемат закона за главния прокурор.

“Направете невъзможното и приемете закона за главния прокурор”, заяви Крум Зарков в предаването „Тази сутрин“ по БТВ.

Той подчерта, че този законопроект е особено важен.

„Става дума за един законопроект, който е особено важен. За него сме слушали много. Той виси над страната ни, пречи за влизането ни в Шенген, осъждат ни в Страсбург и губим пари. Става дума за един закон. Този закон е написан и касае главния прокурор. Всички се кълна, че искат да го приемат, но не го приемат“, каза той.

Крум Зарков подчерта, че остават няколко дни от работата на 48-ото Народното събрание, а няма насрочено заседание на правната комисия. Той каза, че е критичен към депутатите, защото има насрочени други комисии, но не и тази, която би трябвало да разгледа едни от най-важните промени.

„Законопроектът беше внесен от Министерство на правосъдието на 30 декември 2022 г. Оттогава веднъж се отложи комисията, която трябваше да го гласува. Загубиха се седем дни. Миналата седмица, точно когато трябваше да се гледа този закон, пропадна кворума в пленарна зала. Изгубени бяха общо осем дни. Тези дни щяха да са достатъчни“, каза още той.

Зарков беше категоричен, че ако не се свика спешно правна комисия, този важен закон за страната ни ще пропадне. Според него основните водещи сили са тези, които контролират правната комисия, т.е. депутатите от ГЕРБ-СДС. Той намекна, че именно те саботират приемането на закона, докато колегите им от „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ искат той да мине, но са се оставили да бъдат преметнати. Всичко останали политически партии по-скоро били „пас“.

 

Крум Зарков обаче отчете и някои добри неща, които се случиха в рамките на това Народно събрание. Той даде за пример няколко важни закона, които са приети благодарение на ГЕРБ-СДС, БСП, ДПС и още няколко партии – за правната помощ, за медиацията, за електронното правосъдие и съдилищата.

„Това не е малко, но ме боли за този закон, защото той е много важен“, каза служебният правосъден министър.


Share Follow

Leave A Reply