По отношение на външната политика има огромни пропасти между ГЕРБ и БСП. Това заяви пред БНР Екатерина Захариева, депутат от ГЕРБ и бивш правосъден министър.

„Няма лошо да се говори и за БСП. Но с тях ще ни бъде изключително трудно, защото има огромни пропасти, които зеят между нас по отношение на външната политика“, заяви Захариева.

Тя подчерта, че новите избори са вследствие на поставените твърде много червени линии.

“Поставянето на твърде много червени линии между партиите води до нови избори. Нека минат тези избори и дано всички да осъзнаят, че трета година тласкаме страната към нестабилност и политическа криза”, подчерта Захариева.

Захариева подчерта още, че се отделечаваме от Шенген и Еврозоната и че няма нищо по-добро от парламентарна република.

Тя посочи, че работата на 48-ото НС няма как да бъде оценено високо, защото не успя да излъчи правителство, но пък е имало много законодателна дейност.

„Не малка част от законопроектите се приеха с голямо мнозинство. Не работеше лошо. Успя да приеме решения, които успяха да измият срама на България“, подчерта Захариева.

Тя коментира и предстоящата днес работа на правната парламентарна комисия и на НС, които ще се положат усилия за обединяване на проектите за промени в НПК и тези в Закона за съдебната власт.

Вчера правосъдният министър се обърна към депутатите в телевизионно интервю и ги призова да направят и невъзможното, за да приемат механизъм за главния прокурор.

„Не е невъзможно, но ще бъде странно обединяването на тези законопроекти. Зарков призовава, но внесе законопроект на 30 декември. Едва ли не е осъзнавал, че този парламент има малка вероятност за дълъг живот”, заяви тя.

Захариева посочи, че проблемите на са само в Прокуратурата.

Екатерина Захариева призова политици, представители на съдебната власт, на Висшия адвокатски съвет и представители на гражданския сектор, които искат да се случи съдебната реформа, да свалят малко напрежението.

Захариева отговори утвърдително на въпроса дали иска да има контрол върху главния прокурор. Посочи и доказателства в тази насока.

„Във втория си кабинет ГЕРБ направи промени, които ограничиха правомощията на главния прокурор, като децентрализирането“.


Share Follow

Leave A Reply