Банкноти с номинална стойност 20 лева, емисия 2005 г., престават да бъдат законно платежно средство от 1 февруари 2023 година, напомнят от БНБ. Управителният съвет на Централната банка в края на миналата година взе решение те да бъдат изтеглени от обращение, съобщиха от Централната банка.
Вече двайсетолевките от тази емисия спират да бъдат законно платежно средство. С тях няма да може да се пазарува в магазина, нито да бъдат връщани като ресто.

пари, инфлация

снимка: бгнес

Единственият вариант е те да бъдат обменени на касите на Българска народна банка. В Пловдив това може да се случи в Касовия център на „Скобелева майка“. Парите ще се обменят по номинална стойност, без ограничение на количеството, без такса и без краен срок на обмяна, пише „Фокус“.

Основна тяхна характеристика е бледолилавият цвят. На лицевата страна на банкнотите е изобразена символиката на БНБ – част от сградата и емблемата на Централната банка. На обратната страна пък е поместена реплика на първата българска банкнота с номинал 20 лева от 1885 година.


Share Follow

Leave A Reply