Във всяко едно семейство разходите все повече надвишават приходите. Цените на хранителните стоки продължават да растът, въпреки че инфлацията се поуспокоява. Това заяви в студиото на „Събуди се“ по Нова тв, президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Разходите стават повече от приходите във всяко едно семейство. Доходите на хората не растат с темпа, с който цените в магазините. Хранителните продукти продължават да се повишават, независимо че инфлацията се поуспокоява. На годишна база цената на храните е нараснала с 26-28%. Олиото и яйцата пък биха всякакви рекорди“, заяви Димитров.

снимка: БГНЕС

Той посочи, че в много сектори у нас има напрежение.

„Вече ¾ от работещите в „Български пощи” около 8000 души са се подписали за ефективни стачни действия. Те настояват за 25% увеличение на заплатите и 40 лв. увеличение на ваучерите, които се плащат всеки месец. Ако няма резултат от водените преговори, Пощите ще спрат. Това означава, че и пенсиите може да не се изплатят навреме”, предупреди Димитров.

Президентът на КНСБ посочи, че инфлацията в България е висока заради спекулата.

„Няма друго обяснение защо цените на основни стоки и услуги у нас са толкова по-високи, отколкото в някои наши съседни държави”, е мнението му.

Той уточни и защо не усещаме да има намаляване на цените, въпреки компенсациите, които се изплащат на бизнеса:

„Защото регулаторите не работят. В една пазарна икономика, конкуренцията би трябвало да движи цените”.


Share Follow

Leave A Reply