Министерството на финансите на Великобритания сигнализира, че няма допълнителни пари за отбрана, въпреки че признава спешната необходимост от превъоръжаване след старта на войната на Русия в Украйна, заявиха източници от отбраната, предаде БНР.

Скай нюз цитира източници на отбраната, че Великобритания няма да бъде в състояние да предложи достатъчен брой добре оборудвани войници каквито са очакванията на съюзниците от НАТО за новата голяма военна структура на блока.

Източниците се позовават на липсата на нови средства, което се опасяват, че така нареченото „освежаване“ на британската отбранителна политика може да бъде отложено за след оповестяването на бюджета през март, тъй като първоначалният проект вече не отразява промяната със сигурността настъпила в Европа, заради бушуващата война в Украйна.

Тези коментари идват след като миналата седмица Скай нюз разкри, че високопоставен американски генерал е казал на министъра на отбраната Бен Уолъс, че британската армия вече не се разглежда като военна сила от „най-високо качество“ след десетилетия на съкращения на нейния размер и мощ.

Цитираните източници казват, че това положение ще се промени само ако премиерът Риши Сунак и министърът на финансите Джеръми Хънт ускорят плановете за финансиране и подобрение на армията.


Share Follow

Leave A Reply