На фона на бушуващата война в Украйна и отварянето на Китай, Федeралният резерв отново повиши лихвените проценти през изминалата седмица. В последният си доклад през октомври, Международния валутен фонд (МВФ) нарисува ужасна картина на световната икономика.

Но публикуваният миналата седмица нов доклад на МВФ за 2023 г. е оптимистичен до известна степен, пишет от CBS News, предаде novini.bg. На въпросите им относно икономическите перспективи отговаря  Кристалина Георгиева, българският икономист, който оглавява Международния валутен фонд (МВФ).

Според Кристалина Георгиева, най-голямата изненада е, че картината, въпреки че остава много тревожна, е по-малко ужасна, отколкото беше само преди два месеца.

Предупреждението на Георгиева обаче е, че все още вървим към година на забавяне на растежа, все още ще имаме относително високи лихвени проценти, защото инфлацията не се е изпарила.

„Така че не е много по-добре. Просто е по-малко лошо“, заявява тя.

МВФ предвижда, че инфлацията в световен мащаб ще спадне от 8,8 процента до малко над 4% през 2024 г.

Според Георгиева САЩ ще избегнат изпадането в рецесия.

„Икономиката на САЩ също ще се забави тази година. Но поне въз основа на данните, с които разполагаме днес, смятаме, че САЩ ще успеят да преминат през годината едва-едва, като избегнат изпадането в рецесия. Не се страхуваме от голяма вълна на безработица, заляла Съединените щати, уверена е Георгиева. Фалитът на САЩ би нанесъл значителни щети на световната икономика. Но ако погледнете историята, обикновено след много напред-назад се намира решение. Затова се надявам и вярвам, че историята ще се повтори“, заяви тя.

COVID ни научи да бъдем по-отворени, че немислимото може да се случи. Още повече – войната в Украйна. Ето защо е много важно всички заинтересовани да приемат този разговор много сериозно. Ще бъде много вредно за американските потребители, ако САЩ не изпълнят задълженията си, което ще повиши лихвените проценти. Ако хората не харесват инфлацията днес, изобщо няма да им хареса това, което може да се случи утре, каза още тя.


Share Follow

Leave A Reply