“Демократична България” (ДБ) настоява българският президент да служи на националния интерес и на стратегическия и цивилизационен избор на развитие на страната ни като достоен и влиятелен член на Европейския съюз и НАТО. Това се казва в позиция, разпространена от пресцентъра на обединението.

В нея ДБ остро протестира срещу изявленията на президента Румен Радев по време на срещата на Европейския съюз в Брюксел, с които той, според ДБ, за пореден път „постави под съмнение стратегическите интереси на България като пълноценен член на ЕС и НАТО“.

„Радев безотговорно противопоставя победата за Украйна на мира, като игнорира реалността, че единствено постигането на целите на легитимната самозащита на Украйна ще бъде и победа за международното право и основа за траен и стабилен мир в Европа. Само такъв мир ще гарантира в пълна степен и българския национален интерес. Колкото по-бързо и решително бъде постигната тази цел, толкова по-малко жертви ще бъдат дадени. И точно затова предоставянето на навременна помощ е толкова важно и обслужва пряко и нашите собствен български национален интерес: постигането на справедлив и траен мир и възстановяване на международното право“, се посочва в текста на позицията.


Share Follow

Leave A Reply