Спекулата и увеличението на цените трябва да се борят с трайн мерки. Това стана ясно от думите на председателят на Държавната комисия по стокови борси в ефира на НОВА.

„Трябва да се приемат мерки и в средносрочен, и дългосрочен период. В продължение на години държавата е прилагала неефективни търговски мерки и практики. А това е показало “недъзите в системата”. Това коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

“Сега усилията са да се изкарат тези недъзи и да се набележат правилните мерки, за да могат да се предприемат правилните действия”, каза той.

 

“Имаме некоректни практики и търговци, които решават да подобрят рязко финансовото си положение”, смята експертът. За да се предотвратят тези непорочни практики е нужно потребителите на бъдат добре информирани. “За целта се изгражда система, която да показва на потребителя цените на ниво тържище, цена в супермаркет и цената в малък магазин”, посочи Иванов.

“Това, което трябва да направи държавата е не да се меси в ценообразуването, а да гарантира, че всичко се случва по законоустановения ред”, заяви още той.


Share Follow

Leave A Reply