Рекордни стойности достигна цената на яйцата в Европа, съобщи Нова тв. Ръст с цели 119% отчитат в Белгия.

Не само, че са скъпи, но на много места в Европа яйцата липсват. Кокошките в момента снасят „златни” яйца. Само за една година производствената им цена на много места в Европа е скочила повече от два пъти. Тревожната новина е, че прогнозите са цената да се увеличава още повече през тази година, а добрата – че все пак съществуват доста успешни растителни заместители на яйцата.

снимка: БНБ

Яйцата се съдържат почти навсякъде. Те са богати на протеини, но и на алергени. Днес цената им е тази, която причинява алергия, особено на портфейла ни.

Рекордно високите цени на яйцата на международния пазар се дължат на птичият грип, войната в Украйна, скъпите консумативи и фураж. Двойно е увеличението само за година. В САЩ също купуват яйца на рекордно високи цени. Но тенденцията върви в положителна за клиента посока.

За направата на домашна майонеза без яйца купуваме консерва нахут, чиято вода е един от най-разпространените растителни заместители на яйцето. Тя е богата е на нишесте и съдържа много протеини и растителни компоненти, благодарение на които се дължи уникалната ѝ способност да образува пяна при разбиване. Рецептата за домашна растителна майонеза е проста: олио, зехтин, нахутена вода и подправки на вкус.

Нахутената вода не е единственият заместител. Четвърт чаша ябълково или бананово пюре може да замести едно яйце.


Share Follow

Leave A Reply