На 50-тия конгрес на БСП се решава коалиционната политика за предстоящите избори на левицата, предава БНТ. Обсъждат се и насоките за разработване на нова програма на левицата.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще се обсъжда нова модерна лява програма.

„Ще говорим за концепция за нова, модерна лява програма, за идеология. Ние сме единствената партия в България, която дискутира тези въпроси и която във всички времена стъпва на своите идейни корени. Това е стойностното на днешния конгрес. Надявам се на активност в дискусията, за да се даде принос в същностното, за което сме се събрали“, заяви Корнелия Нинова.

снимка: БГНЕС

Христо Проданов от БСП, подчерта от своя страна, че резултатите от социалната политика, която е водила левицата по време на кабинета „Петков“, са успешни.

„С оглед на актуалните събития ще бъде важно това какви цели ще си поставим за предстоящите парламентарни избори, защото те чукат на вратата и БСП има какво да покаже и има какво да даде на българския народ, доказахме го в последните няколко макар и кратки парламента със социалните въпроси, които успяхме да решим. За БСП е важно преди всичко да се представи добре на изборите, защото каквито и идеи да изповядва една партия те могат да бъдат реализирани единствено чрез участие във властта и ние го доказахме. Ние доказахме, че когато сме в опозиция това, за което се борим и обещаваме, когато имаме възможност, когато българските граждани са ни дали тази власт, ние го изпълняваме. Не един и два са примерите. В тези кратки парламенти ние увеличихме минималната работна заплата, безплатните учебници от 1 до 12 клас, което струва 80 милиона за три години, за сравнение изборите, които се задават, струват 90 млн. С тези пари можеше за още три години да подсигурим учебниците. Помощта за 15 септември, което пак се отразява на всяко семейство, актуализацията на пенсиите, всичко това са резултати, които БСП постига и всеки гражданин по джоба си усеща тази битка“, допълни Христо Проданов.

По време на отчета на Корнелия Нинова пред делегатите на партията всички представители на вътрешната опозиция на БСП напуснаха залата, събраха се пред нейните врати и започнаха да скандират „оставка“.

„Отказът да се събере на заседание конгресът непосредствено след изборите и да се проведе преди предсрочните избори – това е всъщност атентат срещу перспективата на БСП, защото е ясно, че първата стъпка, но далеч недостатъчна, за възстановяване на доверието, е промяна в ръководството на БСП. Без това не можем да кажем на хората „чухме какво ни казвате“ и да отлепим от 230 000 гласа, които получихме на последните избори и да достигнем тези нива, които БСП имаше преди 5 години по времето на г-жа Нинова – 950 000″, каза още Сергей Станишев.


Share Follow

Leave A Reply