Пресцентъра на Прокуратура на Република България публикува на страницата си коментар на говорителят на прокуратурата Сийка Милева за поредната хакерска атака срещу интернет-страницата на прокуратурата.
Публикуваме без редакторска намеса написаното от Пресцентъра на ПРБ във Фейсбук:
Коментар на Сийка Милева, говорител на главния прокурор:
Мога да потвърдя за поредна хакерска атака срещу интернет-страницата на прокуратурата. Първоначалната информация сочи, че и в случая се касае за хакерска атака с източник Руската Федерация.
Малко преди 13 часа към сайта на прокуратурата са регистрирани опити за едновременно влизане, многокротно надвишаващ установения лимит.
Прокуратурата незабавно ще се самосезира и ще възложи извършването на проверка на ДАНС и ГДБОП. Очакваме службите за сигурност да си свършат работата и след приключване на проверките да докладват материалите в прокуратурата за преценка има ли достатъчно данни за образуване на досъдебно производство.
Прави впечатление, че хакерската атака идва по-малко от 24 часа след обявяването на новите санкции по глобалния закон “Магнитски”, свързани и със зловредното руско влияние. Знаете добре, че по отношение на две от санкционираните лица има внесени обвинителни актове. Румен Овчаров е подсъдим, има присъда на две инстанции. По отношение на Николай Малинов е внесен обвинителен акт в СГС за шпионаж в полза на Русия.
В НСлС се води разследване за корупция, в което се събират доказателства за съпричастност и на други две санкционирани лица.
В този смисъл прокуратурата вижда в налагането на санкциите и подкрепа от нашите евроатлантически партньори в усилията ни да се противопоставяме на зловредното руско влияние срещу Република България и региона.
Още в понеделник прокуратурата ще изиска от ГДБОП, ГДНП, ДАНС, НАП, КПКОНПИ, Агенция по вписвания и други държавни органи да предоставят наличната при тях информация по отношение на лицата, включени в списъка “Магнитски”.

Share Follow

Leave A Reply