Целта на втория мандат на служебното правителство на Гълъб Донев е „борбата за подобряване на живота на българите“. Това подчерта пред БНР служебният министър на икономиката Никола Стоянов.

„Слагане на тавани на цени не работи добре, аз не съм привърженик на това, но и практиката го доказа. Това води до недостиг, а когато освободиш цените – те скачат в небесата. Уверени сме, че има неща, които не са наред в системата“, уточни Стоянов.

Той подчерта, че служебното правителство ще работи да има електронна платформа, информираща гражданите.

„Ще работим да има електронна платформа за информиране на гражданите. Да се вижда цена на вносител, цена на едро и цена в магазина. Надявам се търговските вериги да са партньори с нас на тази платформа. Пазарът е конкурентен, има доста играчи и ние ще разчитаме на конкуренцията да укроти цените и да ги свали. Трябва обаче да покажем на гражданите какви са реалностите, за да може тази конкуренция да се изостри“, заяви Стоянов.

Според него контролът трябва да бъде засилен. Той подчерта, че има намаляване само на цените на едро, но не и на дребно:

„Личната ми прогноза е, че ще има тръгване на цените на хранителните стоки надолу. Амбициозната ни цел е април-май инфлацията в България да е едноцифрена“.

За наказателната процедура, която ЕК започна срещу България за подпомагането от държавата с 25 стотинки на гражданите при покупка на горива от бензиностанция, министърът на икономиката коментира, че правителството „се бори да избегне финансовата санкция“ за това и посочи, че тази мярка е била приета „за подпомагане на продажбите на „Лукойл“.

На въпрос защо не се обложи свръхпечалбата и на оръжейната промишленост, както е в енергетиката, Никола Стоянов отговори:

„Сега е моментът печалбите да се реинвестират и да се модернизира военната ни индустрия и да премине към натовски стандарти, за да има бъдеще и устойчивост“.

„Всяка мярка в борбата с корупцията е добре дошла, защото чуждестранните инвеститори гледат това“, така коментира служебният министър на икономиката новите санкционирани българи в списъка „Магнитски“ и добави:

„Служебното правителство подкрепяме всички мерки и благодарим на партньорите. Жалко е, че имаме нужда от помощ отвън, а нашите органи не успяват сами да се справят“.


Share Follow

Leave A Reply