Енергийният министър Росен Христов заяви в ефира на Нова, че в Министерството на енергетиката има опити за руско влияние, засягащо ядрените технологии.

„Със сигурност има опити за руско влияние в Министерството на енергетиката, особено що се касае до ядрените технологии. Нашето решение е твърдо диверсификация и намаляване на зависимостта. Както видяхте декември сключихме два договора за доставка на ново, свежо ядрено гориво”, заяви енергийният министър.

Той обяви, че Министерството на енергетиката е получило информация, че бившият шеф на АЕЦ „Козлодуй“ Александър Николов, който попадна в списъка „Магнитски”, опитва да прокара руско влияние и корупционни практики. Затова ръководството на атомната централа е било сменено.

„Структурираме нещата по абсолютно прозрачен начин. Енергетиката е сектор, където бюджетите са огромни. Става въпрос за стотици милиарди инвестиции и разходи за експлоатация и поддръжка. Не е неочаквано, че има такива апетити. Борим се активно срещу всякакви корупционни практики, включително партнираме с различни служби в страната и чужбина”, категоричен е Христов.

 

По думите му България приветства всяка помощ и активна позиция в борбата с корупцията.

 


Share Follow

Leave A Reply