Възможно е появата на още списъци по закона “Магнитски”. Това заяви в студиото на “Здравей България”, по Нова тв правосъдния министър Крум Зарков.

“Новият списък “Магнитски” и санкциите на Великобритания са актуалност, но не са актуалност въпросите, които те поставят. Този въпрос стои твърде дълго време пред нас и тъй като ние не намираме силата да го решим – се появяват такива неща. Време за скатаване вече няма”, категоричен бе той.

Относно вероятността за появата на още списъци по закона “Магнитски“, той заяви: “Лошото е, че за това носим цената всички ние”.

“Трябва да се приемат необходимите закони и реформа, както и хората, които качествено да ги изпълняват. Толкова е просто!”, категоричен бе Зарков.

Той заяви, че има достатъчно данни, за да се направи разследване по всички твърдения.

“Това важеше и за първия път. Но ние нямаме в съдебната власт прокуратура, която да може достатъчно авторитетно и ясно да отсече, така че всички да се съгласят дали това, което е казано, е вярно, или не е”, посочи той.

Какво е “Магнитски” и санкциите на Великобритания? “Всъщност това са защитни механизми на тези държави, които се защитават от мръсни капитали или хора, които считат, че могат да има навредят”, обясни министърът.

“Кога го правят – когато считат, че страната, от която тези хора произлизат, няма достатъчно ефективни механизми, за да отсява сама зърното от плявата. Хората защитават собствените си интереси – не нашите”, допълни той и допусна твърденията да са неверни.

Той попита дали има институция, която да разследва след санкциите по “Магнитски”.

“Въпросът е има ли институция, която може да каже”, каза той и попита: “Има ли институция в България, която е провела разследване след санкциите и твърденията по “Магнитски”?”.

 

Крум Зарков ще проведе среща днес посланик Джим О‘Брайън, ръководител на Офиса за координиране на санкциите в Държавния департамент на САЩ, който пристига у нас.

“Ако ситуацията беше нормална и САЩ имаха доверие на нашата прокуратура, органите щяха да си свършат работата”, каза той и изрази надежда, че въпросите му към посланика “няма да останат реторични”.

Той коментира и думите на президента Румен Радев, който от Брюксел обяви позицията си срещу ядрени санкции за Русия и изпращане на още оръжие към Украйна.

Той категорично заяви, че подкрепя Радев и не вижда несъответствие между него и суверена.

“Подкрепям позицията на Румен Радев. Не, той не прекрачва конституционните правомощия в нито един случай”, заяви Зарков и допълни, че “няма основание за импийчмънт на президента. Това е един от елементите на предизборната кампания, в случая избран от ДБ”.

“Думите му са негова последователна позиция от много време. Няма сблъсък с решението на НС”, смята правосъдният министър.

Относно конгреса на БСП, при който беше поискана оставката на Корнелия Нинова, а по-късно и отхвърлена, Зарков коментира, че “това, което се случва в БСП, е следствие на отдавна нерешени проблеми”.

“Аз продължавам да считам, че БСП е стълб на българския политически живот и когато този стълб е сведен до 5-6 място, цялата политическа система страда”, каза още служебният министър.


Share Follow

Leave A Reply